Psikoloğa gitmem gerektiğini nasıl anlarım?
Psikologlar düşünce, duygu ve davranışlar üzerine çalışır. Günlük hayatta düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızın zaman zaman sorun oluşturuyorsa bu bir işaret sayılabilir. Hayatın doğal akışına uygun olmayan durumlar yaşıyorsanız psikolog size yardımcı olabilir. Ayrıca uzun süreli çökkünlük hisleri, yoğun takıntılı düşünceler, aşamadığınız kaygı ve öfke krizleri yaşıyorsanız psikoterapiye ihtiyacınız var demektir. Günlük hayattaki ilişkilerinizde bozulmalar yaşıyorsanız yada ilişki kurmakta zorlanıyorsanız, içsel sıkıntılarınıza anlam bulamıyorsanız psikoterapi almak size iyi gelecektir.
Psikiyatrla mı psikologla mı görüşmeliyim?
Psikiyatr, ruh sağlığı alanının biyolojik kısmına daha fazla hakimdir. İlaçla tedavi konusunda yetkilidir. Ailenizden genetik yollarla geçmiş ruhsal hastalıklar yaşıyorsanız, psikiyatrla görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Psikolog ise daha çok çevresel sorunlar ya da çocukluk yaşantısından kaynaklı problemler ile çalışmaktadır. Organik bir problem yaşamıyorsanız psikolog desteğine başvurabilirsiniz. Psikolog desteğine başlamadan önce psikiyatr görüşmesi yapmak genel olarak önerilir. Bazen psikoloğunuz da sizi psikiyatr görüşmesine yönlendirebilir.
Psikoterapi süreci ne kadar sürer?
Psikoterapi görüşmeleri ortalama olarak 10 ile 25 seans aralığında sürmektedir. Destek alınmak istenilen alana göre bu süre uzayıp kısalabilir. Tek seans süren terapiler bile olabildiği gibi 7 yılı bulan terapi seansları da yapılabilmektedir.
Terapistin cinsiyeti ne kadar önemli?
Terapi sürecinde terapistin cinsiyeti çoğu problemin çalışılması açısından önemli değildir. Yapılan araştırmalarda verimliliğin cinsiyete bağlı olmadığı ortaya konulmuştur. Gideceğiniz psikoloğa karar verirken cinsiyete önem verilebilir fakat bu farkın önemli olmadığı bilinmelidir.
Sorunlarımı kendim çözemez miyim?
Yaşadığımız psikoloji problemlerin bir kısmını destek almadan çözebiliriz. Psikoloji alanıyla ilgili kitaplardan yararlanarak kendimize yardımcı olabildiğimiz konular olacaktır. Fakat yaşanılan problemlerin tamamı bu yollarla çözülmeyebilir. Küçük ev işlerini kendimiz yapabilirken büyük işler için usta çağırmamız gerekebildiği gibi yaşadığımız problemler için de destek almamız gerekecektir.
Online terapi mi yüz yüze mi tercih etmeliyim?
Covid ve pandemi sürecinden sonra popülerleşen Online terapi etki yönünden yüz yüze terapilerle aynı düzeydedir. Ekonomik ve daha ulaşılabilir olduğundan dolayı online terapi daha fazla tercih edilmektedir. Yüz yüze terapiye ulaşımınız mümkün olmayacaksa online terapiler tercih edilebilinir.
Psikoterapi alırken ne kadar aktif olmalıyım? Süreçte ne yapmam gerekir?
Psikoterapi süreçlerinde psikoloğun sorumlulukları olduğu gibi danışanın da sorumlulukları bulunmaktadır. Danışan süreçte psikologla iş birliği içinde olup kendisi üzerinde çalışmaya istekli olması gerekmektedir. Ayrıca seans dışı verilen ödevleri ve uygulamaları yapması sürece olumlu yansıyacaktır. Seans harici geçen sürede seansta olan şeylerin pratik edilmesi danışanın sorumluluğunda olmaktadır.
Psikoterapi sürecinde gizlilik nasıl sağlanmaktadır?
Psikoterapi sürecinde gizlilik en temel unsurdur. Her zaman için danışanın yararı gözetilir. Arşivlenen bilgiler başlarının erişimine kapalıdır. Randevu sistemindeki bilgiler tamamen gizlenir. Danışan istediği takdirde rumuz kullanarak seanslara katılabilir. Danışanın ailesine, yakınlarına danışanın bilgi dışında asla bilgi verilmez.
Psikoterapide yaş nasıl etkilidir?
Psikoterapi her yaştan kişiye uygulanabilir ve fayda sağlar. Çocuklarla oyun terapisi yada öyküsel terapiler, ergenlerde danışmanlık ağırlıklı, yetişkinlerde konuşma üzerine terapiler yürütülür. Araştırmalar psikolojik iyileşmenin erken yaşlarda daha hızlı olduğunu göstermektedir. Çocuklarda ve ergenlerde problemler çok daha hızlı çözülmektedir. Yaş arttıkça terapiden alınan verim de azalmaktadır.
Seansların ne sıklıkla yapılır?
Psikoterapi seansları çoğunlukla haftada 1 gerçekleştirilir. Hızlı ilerlemek isteyen danışanlar haftada 2 veya 3 seans alabilir. Bazı terapi uygulamalarında 3 gün aralıksız uygulamalar vardır.
Seanslar ne kadar sürmektedir?
Bireysel seanslar ya da oyun terapileri 50 dakika ile sınırlıdır. Çift terapilerinde bu süre 90 dakikaya çıkarılabilir.
Bütün psikologlar aynı şekilde mi çalışır? Farklı yöntemler var mı?
Psikoterapi uygulamaları ve ekolleri farklılık göstermektedir. Türkiye’de yüzün üzerinde farklı terapi uygulaması bulunmaktadır. Gitmek istediğiniz psikoloğa bu konu hakkında soru sorarak çalışma yöntemiyle ilgili bilgi almanız sizin için faydalı olacaktır.
Psikoterapinin işe yaradığını nasıl anlarım?
Psikoterapinin etkililiği yaşamınıza olan etkisiyle gözlemlenebilir. Bir süre terapiye gittiğinizde ilişkilerinizde, günlük rutininizde, alışkanlıklarınızda değişikler meydana gelmektedir. Hayata yüklediğiniz anlam ve hayat doyumunuzda olumlu değişiklikler terapinin eşe yaradığını gösterir.
Her problemle ilgili destek alabilir miyim? Bir problemin psikolojiyle ilgili olduğunu anlayabilir miyim?
Duygu, düşünce ve davranışlarınızın içinde bulunduğu her konu ile ilgili destek alabilirsiniz. Önemli kararlar vermeden önce, zor günler geçirdiğinizi hissettiğinizde destek almak bu tarz kriz durumlarını daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Hipnoz, emdr gibi yöntemler duyuyorum ama uzman bulmakta zorlanıyorum. Ne yapmalıyım?
Hipnoz, emdr gibi teknikler etkili yöntemlerdir. Bu yöntemleri uygulamak özel eğitim gerektirmektedir. Destek almak istediğiniz uzmana sertifikası olum olmadığını sorabilirsiniz. Mutlaka geçerli bir kurumdan alınmış sertifikası olmasına dikkat edin.