Depresyon Terapi ile Tedavi

Teşhis

Doktorunuz aşağıdakilere dayanarak bir depresyon teşhisi belirleyebilir:

  • Fizik sınavı. Doktorunuz fizik muayene yapabilir ve sağlığınız hakkında sorular sorabilir. Bazı durumlarda, depresyon altta yatan bir fiziksel sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir.
  • Laboratuvar testleri. Örneğin, doktorunuz tam kan sayımı adı verilen bir kan testi yapabilir veya düzgün çalıştığından emin olmak için tiroidinizi test edebilir.
  • Psikiyatrik değerlendirme. Akıl sağlığı uzmanınız belirtilerinizi, düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranış kalıplarınızı sorar. Bu soruları cevaplamanıza yardımcı olması için bir anket doldurmanız istenebilir.
  • DSM-5. Akıl sağlığı uzmanınız, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabında (DSM-5) listelenen depresyon kriterlerini kullanabilir.

depresyon türleri

Majör depresyonun neden olduğu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Sahip olduğunuz depresyon tipini açıklığa kavuşturmak için doktorunuz bir veya daha fazla tanımlayıcı ekleyebilir. Belirleyici, aşağıdakiler gibi belirli özelliklere sahip bir depresyonunuz olduğu anlamına gelir:

  • Endişeli sıkıntı – olağandışı huzursuzluk veya olası olaylar veya kontrol kaybı hakkında endişe ile depresyon
  • Karışık özellikler – yüksek benlik saygısı, çok fazla konuşma ve artan enerjiyi içeren eşzamanlı depresyon ve mani
  • Melankolik özellikler — sabah erken uyanma, sabahları kötüleşen ruh hali, iştahta büyük değişiklikler ve suçluluk, ajitasyon veya uyuşukluk duyguları ile ilişkili ve zevk getiren bir şeye yanıt vermeme ile şiddetli depresyon
  • Atipik özellikler — mutlu olaylarla geçici olarak neşelenme yeteneğini içeren depresyon, iştah artışı, aşırı uyku ihtiyacı, reddedilmeye karşı duyarlılık ve kollarda veya bacaklarda ağırlık hissi
  • Psikotik özellikler — kişisel yetersizlik veya diğer olumsuz temaları içerebilen sanrılar veya halüsinasyonların eşlik ettiği depresyon
  • Katatoni — kontrol edilemeyen ve amaçsız hareket veya sabit ve esnek olmayan duruş içeren motor aktiviteyi içeren depresyon
  • Peripartum başlangıç ​​- gebelik sırasında veya doğumdan sonraki haftalar veya aylarda (doğum sonrası) ortaya çıkan depresyon
  • Mevsimsel model – mevsimlerdeki değişiklikler ve güneş ışığına daha az maruz kalma ile ilgili depresyon

Depresyon belirtilerine neden olan diğer bozukluklar

Aşağıdakiler gibi diğer bazı bozukluklar, semptom olarak depresyonu içerir. Doğru bir teşhis almak önemlidir, böylece uygun tedaviyi alabilirsiniz.

  • Bipolar I ve II bozuklukları. Bu duygudurum bozuklukları, yükseklerden (mani) düşüklere (depresyon) kadar değişen ruh hali değişimlerini içerir. Bazen bipolar bozukluk ve depresyon arasında ayrım yapmak zordur.
  • Siklotimik bozukluk. Siklotimik (sy-kloe-THIE-mik) bozukluk, bipolar bozukluğa göre daha hafif iniş çıkışlar içerir.
  • Yıkıcı ruh hali düzensizliği bozukluğu. Çocuklardaki bu duygudurum bozukluğu, kronik ve şiddetli sinirlilik ve sık aşırı öfke patlamaları ile öfkeyi içerir. Bu bozukluk tipik olarak gençlik yıllarında veya yetişkinlik döneminde depresif bozukluk veya anksiyete bozukluğuna dönüşür.
  • Kalıcı depresif bozukluk. Bazen distimi (dis-THIE-me-uh) olarak adlandırılan bu, daha az şiddetli fakat daha kronik bir depresyon şeklidir. Kalıcı depresif bozukluk genellikle engelleyici olmasa da, günlük rutininizde normal şekilde çalışmanıza ve hayatı dolu dolu yaşamanıza engel olabilir.
  • Premenstrüel disforik bozukluk. Bu, bir hafta önce başlayan ve adetinizin başlamasından sonraki birkaç gün içinde düzelen ve adetinizin bitiminden sonra minimal olan veya kaybolan hormon değişiklikleriyle ilişkili depresyon semptomlarını içerir.
  • Diğer depresyon bozuklukları. Bu, keyif verici ilaçların, bazı reçeteli ilaçların veya başka bir tıbbi durumun neden olduğu depresyonu içerir.

Tedavi

İlaçlar ve psikoterapi, depresyonu olan çoğu insan için etkilidir. Birinci basamak doktorunuz veya psikiyatristiniz semptomları hafifletmek için ilaçlar yazabilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi de bir psikiyatr, psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanına görünmekten fayda görür.

Şiddetli depresyonunuz varsa, hastanede kalmanız gerekebilir veya belirtileriniz düzelene kadar ayakta tedavi programına katılmanız gerekebilir.

İşte depresyon tedavi seçeneklerine daha yakından bir bakış.

ilaçlar

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok antidepresan türü mevcuttur. Muhtemel önemli yan etkileri doktorunuz veya eczacınızla konuştuğunuzdan emin olun.

  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar). Doktorlar genellikle bir SSRI reçete ederek başlar. Bu ilaçlar daha güvenli kabul edilir ve genellikle diğer antidepresan türlerine göre daha az rahatsız edici yan etkilere neden olur. SSRI’lar arasında sitalopram (Celexa), essitalopram (Lexapro), fluoksetin (Prozac), paroksetin (Paxil, Pexeva), sertralin (Zoloft) ve vilazodon (Viibryd) bulunur.
  • Serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI’ler). SNRI örnekleri arasında duloksetin (Cymbalta), venlafaksin (Effexor XR), desvenlafaksin (Pristiq, Khedezla) ve levomilnasipran (Fetzima) bulunur.
  • Atipik antidepresanlar. Bu ilaçlar, diğer antidepresan kategorilerinin hiçbirine tam olarak uymuyor. Bupropion (Wellbutrin XL, Wellbutrin SR, Aplenzin, Forfivo XL), mirtazapin (Remeron), nefazodon, trazodon ve vortioksetin (Trintellix) içerir.
  • Trisiklik antidepresanlar. İmipramin (Tofranil), nortriptilin (Pamelor), amitriptilin, doksepin, trimipramin (Surmontil), desipramin (Norpramin) ve protriptilin (Vivactil) gibi bu ilaçlar çok etkili olabilir, ancak daha yeni olanlardan daha ciddi yan etkilere neden olma eğilimindedir. antidepresanlar. Bu nedenle, önce bir SSRI iyileştirme yapmadan denemediyseniz, trisiklikler genellikle reçete edilmez.
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler). Tranilsipromin (Parnate), fenelzin (Nardil) ve izokarboksazid (Marplan) gibi MAOI’ler, ciddi yan etkileri olabileceğinden, tipik olarak diğer ilaçlar işe yaramadığında reçete edilebilir. MAOI’leri kullanmak, bazı peynirler, turşular ve şaraplar gibi gıdalarla ve bazı ilaçlar ve bitkisel takviyelerle tehlikeli (hatta ölümcül) etkileşimler nedeniyle katı bir diyet gerektirir. Cilde bir yama olarak yapışan daha yeni bir MAOI olan Selegiline (Emsam), diğer MAOI’lerden daha az yan etkiye neden olabilir. Bu ilaçlar SSRI’larla birleştirilemez.
  • Diğer ilaçlar. Antidepresan etkilerini arttırmak için bir antidepresana başka ilaçlar eklenebilir. Doktorunuz iki antidepresanı birleştirmenizi veya duygudurum dengeleyiciler veya antipsikotikler gibi ilaçlar eklemenizi önerebilir. Kısa süreli kullanım için anksiyete giderici ve uyarıcı ilaçlar da eklenebilir.

Doğru ilacı bulmak

Bir aile üyesi bir antidepresana iyi yanıt verdiyse, size yardımcı olabilecek kişi o olabilir. Veya işe yarayan bir ilaç bulmadan önce birkaç ilaç veya ilaç kombinasyonunu denemeniz gerekebilir. Bazı ilaçların tam etkisini göstermesi ve yan etkilerinin vücudunuz alıştıkça hafiflemesi birkaç hafta veya daha uzun süre gerektirdiğinden, bu sabır gerektirir.

Kalıtsal özellikler, antidepresanların sizi nasıl etkilediğinde rol oynar. Bazı durumlarda, genetik testlerin sonuçları (kan testi veya yanak sürüntüsü ile yapılır), vücudunuzun belirli bir antidepresana nasıl tepki verebileceğine dair ipuçları verebilir. Bununla birlikte, genetiğin yanı sıra başka değişkenler de ilaca verdiğiniz yanıtı etkileyebilir.

Aniden ilacı kesmenin riskleri

Önce doktorunuzla konuşmadan bir antidepresan almayı bırakmayın. Antidepresanlar bağımlılık yapmaz, ancak bazen (bağımlılıktan farklı olarak) fiziksel bağımlılık meydana gelebilir.

Tedavinin aniden kesilmesi veya birkaç dozun atlanması, yoksunluk benzeri semptomlara neden olabilir ve aniden bırakmak, depresyonun aniden kötüleşmesine neden olabilir. Dozunuzu kademeli ve güvenli bir şekilde azaltmak için doktorunuzla birlikte çalışın.

Antidepresanlar ve hamilelik

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, bazı antidepresanlar, doğmamış çocuğunuz veya emziren çocuğunuz için artan bir sağlık riski oluşturabilir. Hamile kalırsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuzla konuşun.

Antidepresanlar ve artan intihar riski

Çoğu antidepresan genellikle güvenlidir, ancak Gıda ve İlaç İdaresi, tüm antidepresanların reçeteler için en katı uyarı olan kara kutu uyarısı taşımasını zorunlu kılar. Bazı durumlarda, 25 yaşın altındaki çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler, antidepresan alırken, özellikle başladıktan sonraki ilk birkaç haftada veya doz değiştirildiğinde, intihar düşüncelerinde veya davranışlarında artış olabilir.

Bir antidepresan alan herkes, özellikle yeni bir ilaca başlarken veya doz değişikliği ile birlikte, kötüleşen depresyon veya olağandışı davranışlar açısından yakından izlenmelidir. Siz veya tanıdığınız birinin antidepresan alırken intihar düşünceleri varsa, hemen bir doktora başvurun veya acil yardım alın.

Antidepresanların ruh halini iyileştirerek uzun vadede intihar riskini azaltma olasılığının daha yüksek olduğunu unutmayın.

Psikoterapi

Psikoterapi, bir akıl sağlığı uzmanıyla durumunuz ve ilgili sorunlar hakkında konuşarak depresyonu tedavi etmek için kullanılan genel bir terimdir. Psikoterapi aynı zamanda konuşma terapisi veya psikolojik terapi olarak da bilinir.

Bilişsel davranışçı terapi veya kişilerarası terapi gibi farklı psikoterapi türleri depresyon için etkili olabilir. Akıl sağlığı uzmanınız başka terapi türleri de önerebilir. Psikoterapi size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Bir krize veya başka bir mevcut zorluğa uyum sağlayın
  • Olumsuz inanç ve davranışları tanımlayın ve bunları sağlıklı, olumlu olanlarla değiştirin.
  • İlişkileri ve deneyimleri keşfedin ve başkalarıyla olumlu etkileşimler geliştirin
  • Sorunlarla başa çıkmanın ve çözmenin daha iyi yollarını bulun
  • Depresyonunuza katkıda bulunan sorunları belirleyin ve onu daha da kötüleştiren davranışları değiştirin.
  • Hayatınızda bir memnuniyet ve kontrol duygusu kazanın ve umutsuzluk ve öfke gibi depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olun.
  • Hayatınız için gerçekçi hedefler belirlemeyi öğrenin
  • Daha sağlıklı davranışlar kullanarak sıkıntıyı tolere etme ve kabul etme becerisini geliştirin

Terapi için alternatif formatlar

Yüz yüze ofis seanslarına alternatif olarak depresyon terapisi formatları mevcuttur ve bazı insanlar için etkili bir seçenek olabilir. Terapi, örneğin bir bilgisayar programı, çevrimiçi oturumlar veya videolar veya çalışma kitapları kullanılarak sağlanabilir. Programlar bir terapist tarafından yönlendirilebilir veya kısmen veya tamamen bağımsız olabilir.

Bu seçeneklerden birini seçmeden önce, size yardımcı olup olmayacaklarını belirlemek için bu formatları terapistinizle görüşün. Ayrıca, terapistinize güvenilir bir kaynak veya program tavsiye edip edemeyeceğini sorun. Bazıları sigortanız tarafından karşılanmayabilir ve tüm geliştiriciler ve çevrimiçi terapistler uygun sertifikalara veya eğitime sahip olmayabilir.

Depresyon hakkında destek ve genel eğitim gibi mobil sağlık uygulamaları sunan akıllı telefonlar ve tabletler, doktorunuzu veya terapistinizi görmenin yerini tutmaz.

Hastane ve yatılı tedavi

Bazı insanlarda depresyon o kadar şiddetlidir ki hastanede kalmayı gerektirir. Kendinize gerektiği gibi bakamıyorsanız veya kendinize veya bir başkasına zarar verme tehlikesiyle karşı karşıyaysanız bu gerekli olabilir. Bir hastanede psikiyatrik tedavi, ruh haliniz düzelene kadar sakin ve güvende kalmanıza yardımcı olabilir.

Kısmi hastaneye yatış veya günlük tedavi programları da bazı insanlara yardımcı olabilir. Bu programlar, semptomları kontrol altına almak için gereken ayakta tedavi desteği ve danışmanlığı sağlar.

Diğer tedavi seçenekleri

Bazı insanlar için, bazen beyin stimülasyon terapileri olarak adlandırılan başka prosedürler önerilebilir:

  • Elektrokonvülsif tedavi (ECT). ECT’de, depresyonu hafifletmek için beyninizdeki nörotransmitterlerin işlevini ve etkisini etkilemek için beyinden elektrik akımları geçirilir. EKT genellikle ilaçlarla iyileşmeyen, sağlık nedenleriyle antidepresan kullanamayan veya intihar riski yüksek olan kişilerde kullanılır.
  • Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS). Antidepresanlara yanıt vermeyenler için TMS bir seçenek olabilir. TMS sırasında, kafa derinize yerleştirilen bir tedavi bobini, beyninizdeki ruh hali düzenlemesi ve depresyonla ilgili sinir hücrelerini uyarmak için kısa manyetik darbeler gönderir.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Depresyon genellikle kendi başınıza tedavi edebileceğiniz bir hastalık değildir. Ancak profesyonel tedaviye ek olarak, bu kişisel bakım adımları yardımcı olabilir:

  • Tedavi planınıza bağlı kalın. Psikoterapi seanslarını veya randevularını atlamayın. Kendinizi iyi hissetseniz bile ilaçlarınızı atlamayın. Durursanız, depresyon belirtileri geri gelebilir ve siz de yoksunluk benzeri belirtiler yaşayabilirsiniz. Daha iyi hissetmenin zaman alacağını kabul edin.
  • Depresyon hakkında bilgi edinin. Durumunuzla ilgili eğitim sizi güçlendirebilir ve tedavi planınıza bağlı kalmanız için sizi motive edebilir. Ailenizi, sizi anlamalarına ve desteklemelerine yardımcı olmak için depresyon hakkında bilgi edinmeye teşvik edin.
  • Uyarı işaretlerine dikkat edin. Depresyon belirtilerinizi neyin tetikleyebileceğini öğrenmek için doktorunuz veya terapistinizle birlikte çalışın. Semptomlarınız kötüleşirse ne yapacağınızı bilmek için bir plan yapın. Semptomlarda veya nasıl hissettiğinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuzla veya terapistinizle iletişime geçin. Akrabalarınızdan veya arkadaşlarınızdan uyarı işaretlerini izlemeye yardım etmelerini isteyin.
  • Alkol ve eğlence amaçlı uyuşturuculardan kaçının. Alkol veya uyuşturucular depresyon semptomlarını azaltıyor gibi görünebilir, ancak uzun vadede genellikle semptomları kötüleştirir ve depresyonun tedavisini zorlaştırır. Alkol veya madde kullanımı konusunda yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuz veya terapistinizle konuşun.
  • Kendine dikkat et. Sağlıklı beslenin, fiziksel olarak aktif olun ve bol bol uyuyun. Yürümeyi, koşmayı, yüzmeyi, bahçeyle uğraşmayı veya hoşunuza giden başka bir aktiviteyi düşünün. İyi uyumak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için önemlidir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız, neler yapabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.

Alternatif tıp

Alternatif tıp, geleneksel tıp yerine geleneksel olmayan bir yaklaşımın kullanılmasıdır. Tamamlayıcı tıp, geleneksel tıpla birlikte kullanılan geleneksel olmayan bir yaklaşımdır – bazen bütünleştirici tıp olarak adlandırılır.

Alternatif veya tamamlayıcı tedaviyi takip ediyorsanız, riskleri ve olası faydaları anladığınızdan emin olun. Geleneksel tıbbi tedaviyi veya psikoterapiyi alternatif tıpla değiştirmeyin. Depresyon söz konusu olduğunda, alternatif tedaviler tıbbi bakımın yerine geçemez.

Takviyeler

Bazen depresyon için kullanılan takviye örnekleri şunları içerir:

  • Sarı Kantaron. Bu bitkisel takviye, depresyonu tedavi etmek için Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmasa da, hafif veya orta dereceli depresyon için yararlı olabilir. Ancak kullanmayı seçerseniz dikkatli olun – St. John’s wort kalp ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar, doğum kontrol hapları, kemoterapi, HIV/AIDS ilaçları ve organ reddini önleyen ilaçlar gibi bir dizi ilacı etkileyebilir. bir nakil. Ayrıca, kombinasyon ciddi yan etkilere neden olabileceğinden, antidepresan alırken St. John’s wort almaktan kaçının.
  • Aynı. “Sam-E” olarak telaffuz edilen bu besin takviyesi, vücutta doğal olarak bulunan bir kimyasalın sentetik bir şeklidir. Adı, S-adenosilmetioninin (es-uh-den-o-sul-muh-THIE-o-neen) kısaltmasıdır. Yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. SAMe, bipolar bozukluğu olan kişilerde maniyi tetikleyebilir.
  • Omega-3 yağlı asitler. Bu sağlıklı yağlar soğuk su balıklarında, keten tohumunda, keten yağında, cevizde ve diğer bazı yiyeceklerde bulunur. Omega-3 takviyeleri, depresyon için olası bir tedavi olarak incelenmektedir. Genel olarak güvenli kabul edilse de, yüksek dozlarda omega-3 takviyeleri diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler yemenin depresyonu hafifletmeye yardımcı olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Beslenme ve diyet ürünleri, ilaçlarla aynı şekilde FDA tarafından izlenmez. Ne elde ettiğinizden ve güvenli olup olmadığından her zaman emin olamazsınız. Ayrıca, bazı bitkisel ve diyet takviyeleri reçeteli ilaçlarla etkileşime girebileceğinden veya tehlikeli etkileşimlere neden olabileceğinden, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.

Zihin-beden bağlantıları

Bütünleştirici tıp uygulayıcıları, sağlıklı kalmanız için zihin ve bedenin uyum içinde olması gerektiğine inanır. Depresyon için yararlı olabilecek zihin-vücut tekniklerinin örnekleri şunları içerir:

  • Akupunktur
  • Yoga veya tai chi gibi rahatlama teknikleri
  • Meditasyon
  • Kılavuzlu görüntüler
  • Masaj terapisi
  • Müzik veya sanat terapisi
  • Maneviyat
  • Aerobik egzersizi

Yalnızca bu terapilere güvenmek genellikle depresyonu tedavi etmek için yeterli değildir. İlaç ve psikoterapiye ek olarak kullanıldıklarında yardımcı olabilirler.

Başa çıkma ve destek

Başa çıkma becerilerinizi geliştirmek için doktorunuzla veya terapistinizle konuşun ve şu ipuçlarını deneyin:

  • Hayatını basitleştir. Mümkün olduğunda yükümlülükleri azaltın ve kendinize makul hedefler belirleyin. Kendinizi kötü hissettiğinizde daha azını yapmak için kendinize izin verin.
  • Bir günlüğe yazın. Tedavinizin bir parçası olarak günlük tutma, acıyı, öfkeyi, korkuyu veya diğer duyguları ifade etmenize izin vererek ruh halinizi iyileştirebilir.
  • Saygın kendi kendine yardım kitaplarını ve web sitelerini okuyun. Doktorunuz veya terapistiniz okunacak kitaplar veya web siteleri önerebilir.
  • Yararlı grupları bulun. Ulusal Akıl Hastalığı İttifakı (NAMI) ve Depresyon ve Bipolar Destek İttifakı gibi birçok kuruluş, depresyona yardımcı olmak için eğitim, destek grupları, danışmanlık ve diğer kaynaklar sunar. Çalışan yardım programları ve dini gruplar da ruh sağlığı sorunları için yardım sunabilir.
  • İzole olmayın. Sosyal aktivitelere katılmaya çalışın ve aileniz veya arkadaşlarınızla düzenli olarak bir araya gelin. Depresyonu olan kişiler için destek grupları, benzer zorluklarla karşılaşan diğer kişilerle bağlantı kurmanıza ve deneyimlerinizi paylaşmanıza yardımcı olabilir.
  • Rahatlamanın ve stresinizi yönetmenin yollarını öğrenin. Örnekler arasında meditasyon, ilerleyici kas gevşemesi, yoga ve tai chi yer alır.
  • Zamanınızı yapılandırın. Gününü planla. Günlük görevlerin bir listesini yapmak, hatırlatıcı olarak yapışkan notlar kullanmak veya düzenli kalmak için bir planlayıcı kullanmak size yardımcı olabilir.
  • Düştüğünüzde önemli kararlar vermeyin. Açıkça düşünemeyebileceğiniz için, kendinizi depresif hissettiğinizde karar vermekten kaçının.

Randevunuz için hazırlanıyor

Birinci basamak doktorunuzu görebilir veya doktorunuz sizi bir akıl sağlığı uzmanına sevk edebilir. İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler.

Ne yapabilirsin

Randevunuzdan önce şunların bir listesini yapın:

  • sahip olduğunuz herhangi bir semptom Randevunuzun nedeni ile ilgisi olmayanlar da dahil olmak üzere
  • önemli kişisel bilgiler Herhangi bir büyük stres veya son yaşam değişiklikleri dahil olmak üzere
  • tüm ilaçlar, vitaminler veya diğer takviyeler Dozlar dahil olmak üzere aldığınız
  • sormanız gereken sorular Doktorunuza veya ruh sağlığı uzmanınıza

Randevu sırasında verilen tüm bilgileri hatırlamanıza yardımcı olması için mümkünse bir aile üyenizi veya arkadaşınızı yanınıza alın.

Doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular şunlardır:

  • Belirtilerimin en olası nedeni depresyon mu?
  • Belirtilerimin diğer olası nedenleri nelerdir?
  • Ne tür testlere ihtiyacım olacak?
  • Hangi tedavinin benim için en iyi şekilde çalışması muhtemeldir?
  • Önerdiğiniz birincil yaklaşımın alternatifleri nelerdir?
  • Bu diğer sağlık sorunlarım var. Bunları birlikte en iyi nasıl yönetebilirim?
  • Uymam gereken herhangi bir kısıtlama var mı?
  • Bir psikiyatrist veya başka bir akıl sağlığı uzmanı görmeli miyim?
  • Önerdiğiniz ilaçların ana yan etkileri nelerdir?
  • Reçete ettiğiniz ilacın jenerik bir alternatifi var mı?
  • Alabileceğim herhangi bir broşür veya başka basılı materyal var mı? Hangi web sitelerini önerirsiniz?

Randevunuz sırasında başka sorular sormaktan çekinmeyin.

Doktorunuzdan ne beklemelisiniz?

Doktorunuz muhtemelen size birkaç soru soracaktır. Odaklanmak istediğiniz herhangi bir noktanın üzerinden geçmek için zaman ayırmak için onlara cevap vermeye hazır olun. Doktorunuz şunları sorabilir:

  • Siz veya sevdikleriniz depresyon belirtilerinizi ilk ne zaman fark ettiniz?
  • Ne kadar zamandır depresif hissediyorsunuz? Genelde her zaman moraliniz bozuk mu yoksa ruh haliniz dalgalanıyor mu?
  • Ruh haliniz hiç keyifsizken yoğun bir şekilde mutlu (coşkulu) ve enerji dolu bir duyguya dönüşüyor mu?
  • Kendinizi kötü hissettiğinizde hiç intihar düşünceleriniz oluyor mu?
  • Semptomlarınız günlük yaşamınızı veya ilişkilerinizi etkiliyor mu?
  • Depresyon veya başka bir duygudurum bozukluğu olan kan akrabanız var mı?
  • Başka hangi zihinsel veya fiziksel sağlık sorunlarınız var?
  • Alkol ya da eğlence amaçlı uyuşturucu kullanıyor musunuz?
  • Geceleri ne kadar uyuyorsun? Zamanla değişir mi?
  • Varsa, semptomlarınızı iyileştiren nedir?
  • Belirtilerinizi kötüleştiren ne görünüyor?